یار مهربان


کتاب، یار دل‌بندی است که از هر معشوقی، وفادارتر است به آدمی. هرگز رهایت نمی‌کند حتا تا دم مرگ. حتا کتاب‌هایی که زمانی تو از آن‌ها بدت بیاید، دامن‌گیرت هستند تا روز قیامت. یکی از سودمندترین کارهایی که تا کنون در این فضای مجازی انجام شده، همین معرفی کتاب است تا شاید از میان صدها معرفی کتاب، یکی دو کتاب ناخوانده صید دوستی دیگر شود و چه بسا بر دامنه کتاب‌خوانان جامعه فارسی‌زبان افزوده گردد.

 دکتر صادق دهقان  ‎پژوهشگر حقوق، شاعر، نویسنده و ویراستار‎ ‎

دکتر صادق دهقان
‎پژوهشگر حقوق، شاعر، نویسنده و ویراستار‎ ‎


میدان‌گاه معرفی کتاب‌های اثرگذار را فلش‌بکی به گذشته می‌دانم که در آن، ردّ پای برخی کتاب‌هایی را بیابم که سبب شده‌اند سلسله کتاب‌های دیگری هم در آن قالب و رشته بخوانم. شاید هم کتاب‌هایی در دوره‌ای از زندگی برایم بسیار جالب توجه بوده‌اند و سلیقه‌ام آن‌ها را پسندیده است و مزه خوب و خوش‌ آن‌ها تا کنون زیر زبانم مانده یا به هر دلیل عاطفی یا غیر عاطفی، خاطره‌آفرین بوده‌اند. برخی از آن‌ها نیز دریچه تازه‌ای را در رشته‌ای علمی که به آن علاقه‌مندم، پیش رویم گشوده‌اند.
چون دو دوست عزیز، حسین ره‌یاب و حبیب صادقی مرا به این میدان فراخوانده‌اند، پاسخ هر دو دوست را جداگانه می‌دهم به این صورت که ده کتاب در پاسخ به فراخوان ره‌یاب و ده کتاب در پاسخ به فراخوان حبیب شماره می‌کنم:
۱٫ انشا و نامه‌نگاری نوین (محمدتقی دانش‌پژوه) به دلیل علاقه‌مند کردن من به ادبیات (شعر و داستان) و نوشتن در سال دوم دبستان و یادآوری خاطره‌های خوب از پدرکلانم.
۲٫ مختارنامه (واعظ هروی) به دلیل بیش از ده بار خواندن آن از سوم دبستان تا سوم راهنمایی.
۳٫ مدیر مدرسه (جلال آل احمد) به دلیل خوانش آن در سال سوم دبستان و آغاز علاقه‌مندی‌ام به داستان‌خوانی.
۴٫ شاعر آینه‌ها (محمدرضا شفیعی کدکنی): خرید آن در روزی بارانی در زمستان به قیمت هشت‌صد تومان با پول کم کم ذخیره شده توجیبی آن هم برای نوشتن تحقیق کلاس تاریخ ادبیات سال چهارم دبیرستان درباره بیدل با یادآوری خاطره استادم، احمد عزتی‌پرور که مرا با بیدل آشنا کرد.
۵٫ دنیای سوفی (یوستین گردر) به دلیل علاقه‌مند کردنم به فلسفه با ترجمه روان حسن کام‌شاد و یادآوری خاطره دوستم،عظیمی که آن را به من معرفی کرد.
۶٫ زنان پرده‌نشین و نخبگان جوشن‌پوش (فاطمه مرنیسی) به دلیل نگاه تازه و انتقادی آن با یادآوری خاطره بیش از یک دهه دوستی‌ام با سعید علی‌خانی که مرا با این کتاب آشنا کرد.
۷٫ شراب در ساتگین سرخ (حسین فخری) به دلیل روایت جذابش و یک‌بند خواندن آن در تابستان ۱۳۸۳ کابل و تصویر کردن کوچه پس کوچه‌های شهرم (هنگام نخستین دیدار از زادگاهم، کابل).
۸٫ زیر آسمان‌های جهان (داریوش شایگان) به دلیل نگاه‌های انسانی و تازه گفت‌وگوشونده به جهان و جهانیان.
۹٫ از یاد رفتن (محمدحسین محمدی) به دلیل نثر و موضوع داستان و نیز خاطره خودم از محروم بودن از هرگونه رسانه دیداری و شنیداری در روز یازده سپتامبر و فردایش.
۱۰٫ حقوق بشر (سید محمد قاری سیدفاطمی) به دلیل نگاه دقیق، فنی و جامع استادم به مقوله حقوق بشر و یادآوری چند سال دانش‌اندوزی نزد ایشان.
۱۱٫ صلح جاویدان و حکومت قانون (هدایت‌الله فلسفی) به دلیل نگارش ترکیبی ادیبانه، فلسفی و حقوقی استادم در زمینه حقوق بین‌الملل و یادآوری چند سال دانش‌اندوزی نزد ایشان.
۱۲٫ ذِن در هنر نویسندگی (برد بری) به دلیل آموزه‌های خوبش برای نویسندگی و ترجمه زیبای پرویز دوایی.
۱۳٫ ضیافت (افلاطون) به دلیل نگاه ویژه آن به عشق.
۱۴٫ سخن عاشق (رولان بارت) به دلیل نگاه منحصر به فرد آن به عشق و ترجمه شیوای پیام یزدان‌جو.
۱۵٫ این مردم نازنین (رضا کیانیان) به دلیل طنز ظریف و اجتماعی آن.
۱۶٫ چهارصد غزل عاشقانه (غلام‌رضا ارژنگ) برای شعرهای ناب و نایاب و همیشه خوانایش و ایامی که با خوشی و تلخی گذشت.
۱۷٫ آپارتمان (بیلی وایلدر) به دلیل علاقه‌مند کردن من به خوانش نمایش‌نامه‌ و فیلم‌نامه.
۱۸٫ جنایت و مکافات (فئودور داستایوسکی)
۱۹٫ روح پراگ (ایوان کلیما)
۲۰٫ همسایه‌ها (احمد محمود)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
از ره‌یاب و صادقی عزیز سپاس‌گزارم. یاران کتاب‌خوانم زیادند، ولی بسیاری از آنان را پیش از این، دوستانی دیگر به معرفی کتاب فراخوانده‌اند. از این رو، از بازفراخوانی‌شان چشم می‌پوشم. پس از میان آن چه باقی می‌ماند، این عزیزان را به معرفی کتاب‌های دوست‌داشتنی‌شان فرامی‌خوانم:
۱٫ محمدحسین محمدی
۲٫ لیلا معظمی
۳٫ ابوذر هدایتی
۴٫ شکریه عرفانی
۵٫ عارف جعفری
۶٫ زهرا زاهدی
۷٫ سرور رجایی
۸٫ زهره کریمیان
۹٫ حسن روزبهی
۱۰٫ کتی نظری
۱۱٫ روح‌الله روحانی
۱۲٫ نرگس صالحی
۱۳٫ زبیر هجران
۱۴٫ آرزو ابراهیم‌پور
۱۵٫ محمد جاویدان
۱۶٫ زینب خاوری
۱۷٫ ارشاد هنریار
۱۸٫ مژگان ساغر شفا
۱۹٫ زهرا نوری
۲۰٫ سالار عزیز‌پور

 

image

این نوشته در هنر و ادبیات ارسال و برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.